Heb je nog vragen?

Ons support team is bereikbaar tot 18:00 uur

High Potential – erop of eronder?

Het traineeship is en blijft onverminderd populair. Zowel voor ambitieuze organisaties als young professionals.

 

Organisaties zien het vaak als hét visitekaartje om talent binnen te halen en klaar te stomen voor de top. Daar wordt veel tijd, geld en energie in gestoken. Ook onder millennials geniet een traineeship hoog aanzien. Het wordt gezien als dé manier om je carrière te kickstarten.

 

En niet zonder reden, want vaak is dit precies waar een traineeship toe leidt. Het zorgt voor persoonlijke groei en kansen voor trainees om binnen rap tempo carrière te maken. Maar eerlijk: te vaak resulteert een traineeship in het tegenovergestelde. De young professional verlaat de organisatie vroeger dan gewenst (met of zonder een burnout). In dit blog wil ik de keerzijdes uitlichten.

 

Op de eerste plaats kunnen traineeships de hoge verwachting vaak niet waarmaken. Door de rooskleurige presentatie aan de voorkant en torenhoge selectie aan de deur, worden verwachtingen geschept die niet stroken met de harde realiteit. Hierdoor maakt het warme bad al snel plaats voor een koude douche, nadat ze op hun eerste project zijn gesourced.

 

Op de tweede plaats is een traineeship naast een snelkookpan voor je persoonlijke groei ook een snelkookpan voor stress. Wat vervolgens weer kan leiden tot een burn-out. Een traineeship is namelijk vanaf moment één vol gas. Het privéleven gaat aan de kant en je focust volledig op presteren. En dan hangt er ook nog die sluimerende vraag boven het hoofd: wat wil ik hierna?

 

Is het antwoord dan om het traineeship geheel af te schaffen? Wat mij betreft niet. Daarmee zouden we weleens het kind met het badwater weggooien. Persoonlijk zie ik vooral de noodzaak én kans om te zorgen dat ook mentaal welzijn een integraal onderdeel wordt van een traineeship. 

 

Die noodzaak blijkt wel uit recent onderzoek van het CBS, waarin staat dat 25% van alle jongvolwassenen (18-25 jaar) zich mentaal ongezond voelt.[1] Ook wereldwijd onderzoek van Deloitte laat zien dat meer dan 41% van de millennials en 46% van Gen Z’s zich altijd gestrest voelt. 40% vindt dat hun werkgever slechte begeleiding biedt in hun mentaal welzijn[2].

 

Maar niet alleen vanwege preventie, ook vanuit het oogpunt van amplitie[3]. Zo weten we dat tevredenheid en betrokkenheid onder medewerkers stijgt na het implementeren van een welzijn programma, waardoor de kans veel kleiner is dat ze het bedrijf verlaten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat organisaties met een hoog medewerker welzijn gemiddeld een hoger aandelenrendement opleveren[4].

 

Dus het antwoord op de vraag ‘high potential – erop of eronder?’ valt of staat wat mij betreft met of er aandacht is voor mentaal welzijn als integraal onderdeel van een traineeship.[1] CBS (3 sept 2020). Mentale gezondheid in eerste helft 2021 op dieptepunt.

[2] The Deloitte Global 2021 Millennial and Gen Z Survey

[3] Waar preventie zich richt op het voorkomen van ziekte en klachten, richt Amplitie zich op het versterken en verbeteren van het mentaal welzijn van medewerkers, ten einde de bevlogenheid, werkgeluk en productiviteit te bevorderen.

[4] Prof. Alex Edmans (2020). Employee Satisfaction, Labor Market Flexibility, and Stock Returns Around the World

Over de schrijver

Rob van Drunen

Naast geestelijk vader van i45, medeoprichter van Mannenkracht, auteur van 'Het is tijd man' en 'Als ik de baas zou zijn van de Zorg', spreker en coach. Rob was in een vorig (pre burn-out) leven change consultant, is een echte ervaringsdeskundige én kennisvreter op het gebied van persoonlijke groei, experimenteert graag met high performance habits en is bovenal de gelukkige vader van een zoon en dochter.

Reacties (0)

Voeg reactie toe