Heb je nog vragen?

Ons support team is bereikbaar tot 18:00 uur

Waarom wij Positieve Gezondheid omarmen

Wat betekent gezondheid voor jou? Deze vraag stelde onderzoeker Machteld Huber aan vele zorgprofessionals, patiënten en cliënten. Dit resulteerde in een nieuwe definitie van gezondheid: ‘het vermogen van mensen om zich aan te passen en eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven’. (1)


Deze definitie gaat uit van kwaliteit van leven en een holistisch mensbeeld, bestaande uit zes dimensies: lichaam, gedachten & gevoelens, kwaliteit van leven, zingeving, meedoen en dagelijks leven (2). Dit vormde het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, dat wij vanuit i45 omarmen en gebruiken. Waarom vertel ik je in deze blog en de reden ligt op drie niveaus.

1. Maatschappij

Als organisatie op het gebied van mentale gezondheid van young professionals hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij zien dat de huidige crisis een gezondheidscrisis is en geloven dat een goede gezondheid dus ook het antwoord is. Ook wordt steeds duidelijker dat ziekte een verdienmodel is geworden. Waarbij perverse prikkels het belang van een gezonde leefstijl in de weg zitten, waardoor steeds meer mensen leven met chronische ziektes (2 van de 3 mensen) en we, ondanks dat we steeds ouder worden, steeds korter in goede gezondheid leven (42 van de 80 jaar). Dit vraagt om een systemische verandering en maatschappelijk gezien dus een andere benadering van gezondheid.

›› Positieve Gezondheid is zo’n benadering, legt deze problemen bloot, geeft oplossingsrichtingen en nodigt uit tot een systeemverandering.

2. Organisatie

De mentale gezondheid van young professionals verslechtert, onder invloed van de Covid-19 maatregelen (3). Dit uit zich vooral in eenzaamheid, rusteloosheid, gejaagdheid, depressie, angst en weinig voldoening in werk. Met het risico dat psychisch verzuim nóg verder toe zal nemen (nu al bijna 1 op 5). Om dit te voorkomen is preventie nodig.

En ondanks dat voorkomen beter is dan genezen, is voorkomen helaas niet voldoende om als organisatie te floreren. Daarvoor is naast preventie ook amplitie nodig: ‘interventies gericht op het bevorderen van positieve toestanden bij werknemers, zoals bevlogenheid, welbevinden en gezondheid’. Want dit blijken voorspellers van optimale prestatie. Om dit in eigen hand te nemen zijn wat wij lifeskills noemen, nodig.

›› Positieve Gezondheid includeert al deze aspecten en draagt bij aan zowel preventie als amplitie.

3. Individu

Wat is voor jou bepalend voor een goede gezondheid? Wanneer ik met deze vraag op onderzoek ga langs toffe literatuur kom ik de volgende antwoorden tegen:

  • Gezonde leefstijl, zingeving, sterke sociale relaties (4)
  • Veerkracht, eigen regie, zingeving (5)
  • Autonomie, verbinding, competenties (6)
  • Goede relaties (7)


Dat zet mij toch ook weer aan het denken over mijn eigen gezondheid. Ervaar ik voldoende betekenis in mijn werk? Welke gezonde gewoontes kan ik verder integreren aan mijn leefstijl? Hoe kan ik mijn autonomie vergroten? En de kwaliteit van mijn relaties verbeteren?

Kortom, een optimale gezondheid van medewerkers én optimaal presteren gaat hand in hand en het belangrijkste daarbij is: autonomie vergroten, eigen regie faciliteren, helpen betekenis geven en relaties versterken.

›› Positieve Gezondheid is hier als tool zeer geschikt voor en ondersteunend bij.

Zou jouw organisatie ook niet wat meer 'Positieve Gezondheid' kunnen gebruiken?

Bronnen:

(1) The BMJ

(2) IPH jongerentool

(3) BlueCross BlueShield

(4) Blue Zones, Dan Buettner

(5) Sense of Coherence, Antonovsky

(6) Zelfdeterminatietheorie, Deci en Ryan

(7) A Good Life, Waldinger

Over de schrijver

Rob van Drunen

Naast geestelijk vader van i45, medeoprichter van Mannenkracht, auteur van 'Het is tijd man' en 'Als ik de baas zou zijn van de Zorg', spreker en coach. Rob was in een vorig (pre burn-out) leven change consultant, is een echte ervaringsdeskundige én kennisvreter op het gebied van persoonlijke groei, experimenteert graag met high performance habits en is bovenal de gelukkige vader van een zoon en dochter.

Reacties (0)

Voeg reactie toe